• Eindejaarstips 2022 – MKB
  • Eindejaarstips 2022 – MKB
  • Eindejaarstips 2022 – MKB
TvdW
29-10-2022

Met het jaareinde in zicht, is dit een mooi moment om na te gaan of je op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. Sommige zaken kunnen niet wachten tot 2023, terwijl andere juist om uitstel tot in het nieuwe jaar vragen. In ieder geval zijn er diverse veranderingen die om aandacht vragen. Welke dat voor MKB-ondernemers zijn, lees je in deze eindejaarstips MKB 2022.

 

Druk winst 2022 met voorziening

Merk je dat je fiscale winst over dit jaar, ondanks de stijgende prijzen, hoger is dan je lief is? En verwacht je in 2023 of later grote uitgaven te doen? Dan kan het interessant zijn om dit jaar een voorziening te vormen. Dotaties aan een voorziening verlagen je fiscale winst. Een aandachtspunt daarbij is dat de toekomstige uitgaven hun oorsprong moeten vinden in feiten en omstandigheden die zich hebben voorgedaan in 2022 of eerder. Verder moet je deze feiten en omstandigheden kunnen toerekenen aan dat jaar en moet redelijk zeker zijn dat je de uitgaven zult maken. Bespreek met je adviseur of je in 2022 nog een voorziening kunt vormen. Deze en andere eindejaarstips voor het MKB kunnen je helpen om optimaal voorbereid het nieuwe jaar in te gaan.

 

Start vóór 2023 met herinvesteren

Heb je in 2019 een bedrijfsmiddel verkocht en daarbij een fiscale boekwinst behaald? En heb je deze boekwinst ondergebracht in een herinvesteringsreserve (HIR)? Dan heb je tot 1 januari 2023 de tijd om een nieuwe investering te doen. Nu loopt soms de aanschaf van een nieuw bedrijfsmiddel vertraging op door bijzondere omstandigheden. Verzoek in zo’n situatie de Belastingdienst om de driejaarstermijn te verlengen. De inspecteur zal dit verzoek alleen inwilligen als je kunt aantonen dat je een begin hebt gemaakt met de herinvestering. Dit is een van de eindejaarstips die relevant zijn voor het MKB in 2022, vooral als je met herinvesteringen te maken hebt.

Tip: Leg je herinvesteringsvoornemen vast in een schriftelijk document. Mocht de inspecteur namelijk menen dat je geen herinvesteringsvoornemen (meer) hebt, dan zal hij de HIR toevoegen aan de belaste winst. Blijf het voortbestaan van je herinvesteringsvoornemen aan het eind van ieder jaar vastleggen totdat je de herinvestering doet. Als de herinvestering vertraging oploopt, bewaar dan de documenten die bewijzen dat sprake is van een bijzondere omstandigheid.

 

Benut vergeten investeringsaftrek

In beginsel mogen ondernemers die investeren hun afschrijvingskosten aftrekken. Verder geeft een investering onder voorwaarden recht op een extra aftrekpost: de investeringsaftrek. De investeringsaftrek kent drie vormen: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de energie-investeringsaftrek (EIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA). Wellicht ben je in je aangifte inkomstenbelasting over 2017 vergeten de investeringsaftrek te claimen. In dat geval kun je de inspecteur in 2022 alsnog verzoeken om ambtshalve vermindering voor die investeringsaftrek. Maar dit is wel het laatste jaar waarin je nog kunt verzoeken om een ambtshalve vermindering over 2017. Dit valt ook onder de belangrijke eindejaarstips voor het MKB in 2022, omdat het benutten van vergeten investeringsaftrek een significante invloed kan hebben op je belastingaangifte.

Tip: Voor aanslagen die op of na 1 januari 2023 zijn opgelegd geldt dat iedere beschikking, waarvan het bedrag op het aanslagbiljet van de aanslag is vermeld of volgens de wet vermeld had moeten worden, telt als een onderdeel van de belastingaanslag. Daardoor hoef je geen apart verzoek om ambtshalve vermindering in verband met de beschikking in te dienen.

 

Regel KIA voor 2022

Wil je in 2022 nog extra investeren in bedrijfsmiddelen? Besef dan dat de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) vervalt als de investeringen die recht geven op KIA dit jaar meer bedragen dan € 332.994. Als een overschrijding van dit bedrag dreigt, is het beter de investering uit te stellen tot in 2023. De investering wordt toegerekend aan het jaar waarin je verplichtingen aangaat. Bij het aangaan van verplichtingen valt te denken aan het plaatsen van een order, het akkoord gaan met een offerte of het tekenen van een koopcontract. Produceer je zelf een bedrijfsmiddel, dan draait het om het jaar waarin je de voortbrengingskosten maakt.

Let op! Maakt jouw onderneming deel uit van een vof of een ander samenwerkingsverband? Kijk dan voor het bepalen van de KIA naar de totale investering van de vof en niet naar de investering van elke vennoot afzonderlijk. Dit is een van de cruciale eindejaarstips voor MKB 2022 om het maximale voordeel uit je investeringen te halen.

 

Doe tijdig aanbetaling voor KIA

Als je nog voor 1 januari 2023 investeringsverplichtingen aangaat voor een bedrijfsmiddel, mag je daarover de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepassen in 2022. In beginsel geldt daarbij de voorwaarde dat je het bedrijfsmiddel in 2022 hebt betaald en in gebruik hebt genomen. Maar wat als je het bedrijfsmiddel in 2022 nog niet hebt gebruikt? En de investeringsaftrek in eerste instantie uitgaat boven het bedrag dat je aan het einde van 2022 voor die investering hebt betaald? Dan wordt je KIA beperkt tot het bedrag dat je in 2022 hebt betaald. Het meerdere is aftrekbaar als KIA in 2023. Wil je de KIA toch volledig benutten in 2022? Doe dan een aanbetaling, zodat de totale betaling in 2022 voor de investeringen minimaal gelijk is aan het bedrag van de KIA voor dat jaar.

 

Verkoop ‘nieuw’ bedrijfsmiddel in 2023

Overweeg je bedrijfsmiddelen te verkopen die je in 2018 hebt gekocht? En heb je investeringsaftrek gekregen over de toenmalige investering in deze bedrijfsmiddelen? Probeer dan de verkoop uit te stellen tot na de jaarwisseling. Anders loop je aan tegen de desinvesteringsbijtelling. Dat betekent dat je een deel van de investeringsaftrek moet terugbetalen. De desinvesteringsbijtelling bedraagt maximaal de destijds genoten investeringsaftrek. De desinvesteringsbijtelling kan achterwege blijven als je de bedrijfsmiddelen voor maximaal € 2.400 verkoopt.

Let op! De desinvesteringsbijtelling doet zich ook voor bij andere vormen van vervreemding. Als je een bedrijfsmiddel overbrengt naar je privévermogen, vormt dit een fictieve vervreemding. In zulke situaties neemt de fiscus de waarde in het economische verkeer van het bedrijfsmiddel als overdrachtsprijs. Dit soort aandachtspunten horen zeker thuis in de eindejaarstips voor het MKB in 2022, omdat ze direct invloed kunnen hebben op je fiscale positie.

 

Begin tijdig met aanvraag voor Milieulijst 2024

Investeer je in een product dat nog niet op de Milieulijst 2023 staat? Maar denk je dat het wel zou moeten staan op de Milieulijst 2024? Vanaf 1 januari 2023 kun je daartoe een voorstel indienen via RVO.nl. Vanaf die datum is namelijk het voorstelformulier beschikbaar. Tegen het einde van het jaar vindt de publicatie plaats van de nieuwe Milieulijst in de Staatscourant en op de website van de RVO. Vier weken na de publicatie neemt de RVO contact op met degenen die een voorstel hebben ingediend. Bij afwijzing van het voorstel geeft de RVO een motivering.

Tip: Het is belangrijk dat je aanvullende informatie over je voorstel beschikbaar hebt. Daarbij valt te denken aan vakliteratuur en documentatiemateriaal. Daarnaast kun je alvast nagaan welke instanties je meer informatie kunnen geven over je voorstel.

 

Meld tijdig bijzondere investering

Heb je onlangs geïnvesteerd in een bedrijfsmiddel dat staat op de Energielijst 2022 of de Milieulijst 2022? Meld dit dan binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting via RVO.nl. Anders mag je de energie-investeringsaftrek (EIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) of de vervroegde afschrijving op milieu-investeringen (Vamil) niet toepassen.

Let op! Over dezelfde investering mag je niet zowel de EIA als de MIA toepassen.

 

Vraag snel WBSO 2023 aan

Je kunt de (loon)kosten van je speur- en ontwikkelingsproject in 2023 verlagen door een zogeheten tegemoetkoming op grond van de WBSO te claimen. Heb je personeel in dienst? Vraag deze tegemoetkoming dan uiterlijk op 20 december 2022 aan! Ben je een zelfstandige zonder personeel (zzp’er)? Dan heb je tot en met 1 januari 2023 de tijd om de aanvraag voor een WBSO-tegemoetkoming voor het jaar 2023 in te dienen. Deze regeling behoort tot de eindejaarstips voor MKB 2022 en kan je kosten aanzienlijk drukken.

 

Dat waren al onze eindejaarstips (2022) wat betreft een (zakelijke) auto. Naast de auto delen we dit jaar nog veel meer eindejaarstips met je, bijvoorbeeld over een eigen woning of de inkomstenbelasting in 2022. Klik of de link of zoek naar deze blogs via TvdW Blogt.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×