Per 1 oktober 2022 heeft de Belastingdienst een aantal structurele aanpassingen doorgevoerd in het beleid voor betalingsregelingen ondernemers. Deze aanpassingen zijn specifiek gericht op meer maatwerk. Vooral voor kleinere bedrijven die moeite hebben met het nakomen van hun betalingsverplichtingen ten gevolge van een krappe financiële situatie. De aanpassingen moeten daarmee zorgen voor betere ondersteuning bij tijdelijke betalingsproblemen bij ondernemers.
Het kabinet heeft aangegeven meer te willen doen om ondernemers met tijdelijke financiële problemen te helpen. Daarom gaat de Belastingdienst door met twee versoepelingen die tijdens de coronacrisis zijn ingevoerd:
Zekerheidseis vervalt
Een belangrijke verandering per 1 oktober 2022 is dat de Belastingdienst af kan zien van de 100% zekerheidseis voor ondernemers. Dit is vooral voordelig voor kleine ondernemingen die vaak niet in staat zijn om zekerheid te bieden, maar toch in tijdelijke financiële problemen verkeren. Deze aanpassing in de betalingsregelingen voor ondernemers biedt meer flexibiliteit en voorkomt dat deze bedrijven vastlopen.
Daarnaast is het vanaf 1 oktober 2022 mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen. Zelfs als er al eerder kort uitstel is verleend voor een belastingschuld. Dit helpt om te voorkomen dat je in problematische schulden terechtkomt of daarin blijft hangen.
Verlaging drempel uitstel van betaling
Verder heeft de Belastingdienst de drempel verlaagd voor ondernemers om uitstel van betaling aan te vragen in bijzondere omstandigheden. Dit wordt gerealiseerd door de verplichte verklaring van een externe deskundige te laten vervallen bij een belastingschuld onder de €20.000. Deze verlaging van de drempel is een directe verbetering in de betalingsregelingen voor ondernemers. Zo wordt het eenvoudiger om financiële ademruimte te creëren.
Lees ook: Betalingsregeling belastingschuld door bijzonder uitstel versoepeld
Verruiming betaalpauze voor de betalingsregeling van de (corona)belastingschuld
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op 22 september 2022 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die zich richt op de versoepeling van de betalingsregelingen voor ondernemers. Hieruit volgt dat het mogelijk wordt om een betaalpauze van zes maanden in te voeren voor ondernemers die op 1 oktober 2022 beginnen met het aflossen van hun (corona)belastingschuld. Het kabinet heeft aangegeven dat het voor ondernemers met tijdelijke aflossingsproblemen belangrijk is om deze betaalpauze te verruimen van drie naar maximaal zes maanden. Deze aanpassing in de betalingsregelingen voor ondernemers biedt hen de broodnodige flexibiliteit in deze uitdagende tijden.
Om in aanmerking te komen voor deze verruimde betaalpauze wordt van je als ondernemer verwacht dat je een schriftelijk gemotiveerd verzoek indient waarin je de aflossingsproblemen toelicht. Daarnaast is het vereist dat je de reguliere betalingsverplichtingen, zoals de maandelijkse afdracht van omzetbelasting en loonheffingen, vanaf 1 april bent nagekomen. De verruiming van deze betalingsregeling biedt ondernemers de kans om tijdelijk hun aflossingen op te schorten zonder direct in financiële problemen te belanden.
©TvdW
Terug naar overzicht